در این مقاله شما نکات کلیدی نگارش یک نمونه متن سخنرانی انتخاباتی را فرا خواهید گرفت .
1- چرا باید سخنرانی انتخاباتی قوی داشته باشید ؟ !
در یک سخنرانی انتخاباتی شما برای نیل به هدف خود نیاز به درک مخاطبین تان دارید تا همراهی تان کنند . نباید حین سخنرانی خسته شوند .مهمتر آنکه سخنرانی شما باید ابزاری کاربردی و کم هزینه برای برند سازی انتخاباتی شما باشد؛ بنابراین باید با یک محتوای جذاب و شیوا سطح توجه مخاطبانتان را بالا نگه دارید. باید چنان منسجم و قوی صحبت کنید که مانع حواس پرتی مخاطب گردد . در واقع ارتقاء سطح تمرکز مخاطب به سخنان شما ضامن محقق شدن هدفتان از سخنرانی انتخاباتی می باشد .
2- تعیین هدف برای سخنرانی انتخاباتی
اما تعیین هدف یک سخنرانی انتخاباتی دو مرحله اصلی را شامل می شود :
اول – تعیین هدف کلی که خود دارای دو حالت می باشد :
– حفظ وفاداری هواداران یا مخاطبینی که تصمیم دارند به شما رای دهند .
-اقناع مخاطبینی که هنوز تصمیم خود را برای رای دادن به شما نگرفته اند .
دوم _ تعیین هدف خاص :
بنابراین شما اول باید هدف کلی خودتان را از سخنرانی انتخاباتی که در پیش دارید مشخص کنید.حالا نوبت به هدف خاص شما می رسد، اکنون نیز نیاز به شناخت مخاطبین سخنرانی تان دارید .به عنوان مثال اگر مخاطبین شما خانمهای دانشجو هستند موضوع انتخابی تان نباید لزوما حمایت از مشاغل سخت باشد! همینطور اگر مخاطبین تان کسبه بازاری باشند هدف خاص شما پرداختن به مشکلات مادران خانه دار نخواهد بود !
3- شناخت مخاطب سخنرانی انتخاباتی
توجه کنید که شناخت مخاطب یکی از مهمترین پیش نیازهای سخنرانی انتخاباتی شما می باشد. بنابراین مهمترین عامل تعیین کننده نوع ، سطح و مدت زمان سخنرانی شماست .
هنگامی که جامعه مخاطبین هدف خود را تعیین می کنید، باید دقیقا بدانید که برای چه قشری سخنرانی می کنید. با چه میانگین سنی، چه سطحی از سواد و اطلاعات و … سخنرانی می کنید. ضمنا جنسیت مخاطبان نیز برای تایین هدف و طراحی محتوای سخنرانی بسیار مهم است .مثلا اگر برای مادران شاغل سخنرانی انتخاباتی میکنید باید مطالبتان را گزیده و کوتاه بیان کنید . چراکه با توجه به زمان اندکی که دراختیار دارند باید به امور خانواده رسیدگی کنند .
از دیگر دلائل اهمیت شناخت مخاطب آشنایی با نیاز او می باشد . بنابراین شما زمانی می توانید هدف تان از سخنرانی را تعریف کنید که از نیاز مخاطبتان آگاه باشید . پس برای شناخت مخاطبان خود زمان مناسبی اختصاص دهید .
4- محتوا و طراحی آن در قالب یک سخنرانی
محتوای سخنرانی انتخاباتی شما نباید برای مخاطبانتان تکراری و کلیشه ای باشد. در این صورت نه تنها به سخنان تان گوش نمی کنند بلکه به شما رای نیز نخواهند داد ! برای انکه مخاطبانتان به سخنان شما دل بسپارند باید در درجه اول شناخت خوبی از آنها داشته باشید. از روحیات، نیازها، خواسته ها و مشکلات آنها آگاه باشید .شما باید درجمع آوری محتوا و مطلب برای سخنرانی تان نیز به شناخت کاملی از مخاطبان تان رسیده باشید. طوری با موضوعات و دغدغه های آنان درگیر شوید که نیازها و مشکلاتشان را نیاز و مشکل خود بدانید. شما باید ناخودآگاهتان به دنبال حل این مشکلات باشد. حال هر ایده ای به ذهنتان می رسد بنویسید ( هرچند بعدا بسیاری از این مطالب را حذف خواهید نمود !(
پس از جمع آوری مطالب نوبت انتخاب مناسب ترین قسمتها از بین کل مطالب گردآوری شده می رسد.چنانکه می دانید سطح توجه مخاطبان در ابتدای سخنرانی بالاست، این سطح توجه بالا چندان به طول نمی انجامد .شما حتما به عنوان یک کاندیدا و احتمالا یک سیاستمدار؛ می دانید که سادگی رمز ماندگاری مطالب در حافظه است. بنابراین هر چه ساده تر بیان کنید مخاطبانتان بهتر به خاطر می سپارند . مطالب بدنه سخنرانی باید به گونه ای چیده شوند؛ که به ترتیب نیمکره راست و چپ را در گیر کند و این توالی باید ادامه یابد. مهم است که در در ابتدا، بدنه و پایانِ سخنرانی به شعار انتخاباتی تان رجوع کنید تا در ذهن مخاطب تداعی شود .
پایان سخنرانی انتخاباتی نیز بسیار مهم است و شما باید پایانی طوفانی داشته باشید. شما باید به بهترین شکل، از جمله طلائی خود )شعار انتخاباتی تان ) استفاده کنید .
5- ترس از سخنرانی
همانطور که سخنرانی انتخاباتی برای من به عنوان کاندیدا بهترین تبلیغ برای جذب آرائم محسوب می شود، اگر به هر دلیلی سخنرانی ام را خراب کنم نه تنها آرائم را از دست خواهم داد؛ بلکه بین رقبا نیز وجهه ام را از دست خواهم داد و مورد تمسخر وافع می شوم و …
جملات فوق را بسیاری از کاندیداها هنگام مشاوره به عنوان دلیل ترس از سخنرانی بیان می کنند . رقبای شما با آگاهی از نکات و تکنیک ساده بر این مشکل غلبه و در انتخابات پیروز می شوند .
اما نکته جالب و مهم اینست که: بسیاری از بزرگان سخنرانی دنیا در مصاحبه هایی که داشتند اذعان نمودند که هنوزهم پس از سالها تجربه قبل از سخنرانی احساس اضطراب و ترس می کنند !! بنابراین نگران نباشید تنها شما نیستید که از سخنرانی می ترسید؛ طبق تحقیقات پژوهشگران ترس از سخنرانی بالاترین رتبه در میان انواع ترس را دارد .
آیا می توان این ترس و اضططراب از سخنرانی را مهار کرد؟ بله؛ اما زمان بر است و نیاز به آموزش های تخصصی دارد .
اما با چند نکته عمومی، پرکاربرد و تکنیک ساده می توان این ترس را تا حد بسیاری کنترل کرد.به ویژه آنکه حالا شما می دانید بهترین سخنرانان دنیا نیز معترفند پیش از سخنرانی هایشان احساس ترس دارند چه رسد به رقبای انتخاباتی شما !!
پیشنهاد می شود در همین رابطه مقاله ترس از سخنرانی انتخاباتی و راهکار های غلبه بر آن را هم مطالعه کنید .
6- در نظر گرفتن زمان و مکان سخنرانی
الف . زمان
شما باید از سه منظر زمان را در نظر بگیرید
اول – از جهت تقویمی؛
دوم- از جهت مدیریت مدت سخنرانی؛
سوم- از نگاه مخاطبانتان .
تصور کنید در روز سخنرانی تان با مناسبت شهادت مواجه هستید. در این شرایط شایسته نیست سخنان شما حاوی طنز باشد .
یا فرض کنید روز سخنرانی تان مصادف با امتحانات دانشگاه ها باشد و سخنرانی شما برای همین قشر باشد !!بنابراین باید دید واشراف تقویمی به زمان داشته باشید تا چنین مواردی فقط در قالب مثال باقی بماند !
در مورد مدیریت زمان سخنرانی نیز همین بس که حوصله مخاطبان شما بسیار محدود و اندک است . مخاطبان سریع سطح توجهشان را از دست می دهد. (هرچند ممکن است جلسه را ترک نکند) اما احتمالا به شما رای نیز نخواهد داد. پس قبل از سخنرانی باید تمرین فراوانی انجام داد .
یکی از نکات مهم در بحث زمان از نگاه مخاطب تحمل حدود ۴۵ دقیقه ای است. پس از ۴۵ دقیقه مخاطب نیاز به استراحت دارد .
ب . مکان
سخنرانی شما باید در نزدیکی مدعوین و مخاطبین تان برگزار شود .
اگر مدعوین شما دانشجویان هستند بهترین مکان مسجد، سالن اجتماعات دانشگاه و یا در نزدیکی دانشگاه خواهد بود .
یک توصیه مهم :قبل از سخنرانی به محل رفته و از سلامت سیستم های صوت، تصویر، تهویه و… اطمینان حاصل کنید .
7- ارزیابی سخنرانی و سنجش بازخوردها (یکی از مهمترین مراحل)
بدون شک تمام نتیجه سخنرانی انتخاباتی در برآورده شدن یکی از اهداف کلی شما خلاصه می شود. یعنی حفظ آراء هواداران تان یا اقناع سایرین برای رای دادن به شما .
سخنرانی انتخاباتی تان که تمام شد اصلی ترین و مهمترین وظیفه ستاد شما نظر سنجی می باشد . نقاط ضعف و قدرت شما در این سخنرانی چه بوده تا در صورت لزوم برای سخنرانی های بعدی اصلاح گردند .
این فرآیند با ارائه برگه های نظر سنجی به حضار یا در شبکه های اجتماعی قابل حصول است .
اکنون شما نکات کلیدی برای نگارش نمونه متن سخنرانی انتخاباتی خود را فرا گرفته اید .
برای داشتن اعتماد به نفس لازم، تکرار جملاتی ازین قبیل را هرگز فراموش نکنید:
من بهترین سخنرانی را خواهم داشت . اعتماد به نفس بالایی دارم . به موضوع سخنرانی ام کاملا مسلط هستم . و …