در قسمت قبل به 4 مورد از پیامهای انتخابات چهل و ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اشاره کردیم . در این قسمت چند پیام دیگر این رویداد را بررسی می کنیم.
5 . به گفته بسیاری از تحلیلگران سیاسی، انتخابات اخیر امریکا یک رفراندوم در باره پدیده ترامپیسم و پیامدهای آن بود که با شکست در این انتخابات شاید به یک پدیده گذرا در تاریخ امریکا تبدیل شد. ترامپ در سیاست خارجی بر ضد جهانگرایی کودتا کرد و از بسیاری از معاهدات بین المللی مانند آب و هوای پاریس و تجارت جهانی خارج شد و ادعا می کرد که این رفتار منافع ملی امریکا را تامین می کند و به گفته او این اقدامات به ظاهر ضد قانونی امریکا را در آینده با شکوه تر خواهد کرد. همچنین ترامپ با تبعیت از راهبرد واقعگرایی تهاجمی در پی خلق واقعیت های دلخواه در داخل و خارج از امریکا بود و در صدد نسخ واقع گرایی تعاملی اوباما رئیس جمهورپ یشین امریکا بود اوبامایی که ترامپ به علت تفکر نژاد پرستانه به شدت از او متنفر بود .او از توافق هسته ای با ایران خارج شد و با اعلام بی سابقه ترین تحریم ها تحت عنوان کارزار حد اکثری علیه تهران دنبال کشاندن ایران به خانه تسلیم در مقابل خواسته های امریکا بود. درحالیکه در باره توافق هسته ای اوباما در هنگام امضای این توافق اعلام کرده بود که اگر واشنگتن می توانست آخرین پیچ نیروگاه های هسته ای ایران را تفکیک کند انجام می داد ولی ایران یک واقعیت تغییر ناپذیر است که نمی توان آن را نادیده گرفت و به همین علت باید به این واقعیت سیاسی در جهان احترام گذاشت. ترامپ در همه این سیاست های بین المللی شکست خورد و به نتیجه دلخواه خود در برابر ایران، کره شمالی، کوبا، ونزولا و چین نرسید اما این شکستها نتوانست تاثیر لازم را بر موقعیت سیاسی و اجتماعی ترامپ بگذارد ولی انتخابات داخلی امریکا و پیروزی بایدن کار را یکسره کرد و به این پدیده غیر عقلانی در ظاهر پایان داد .
6 . در مطبوعات امریکا تاکید های زیادی دیده می شود در اینکه بایدن یک سیاست مداری است که سابقه پنجاه ساله در این عرصه دارد. این تاکید بیشتر برای نفی یکی از مهمترین ویژگیهای ترامپ است. ترامپ یک میلیاردری بود که خود را خارج از بافت سیاسی و حزبی فاسد این کشور می داند که آمده بود تا به فساد سیاسی احزاب پایان دهد و با پاکدستی امریکا را به گردونه عظمت بازگرداند. او عرصه سیاسی را یک نوع پیمانکاری یا قراردادهای تجاری فرض می کرد و با امضای قرارداد های مختلف در زمینه های تسلیحاتی و بازرگانی با شیخ نشین های عرب خلیج فارس فکر می کرد اقتصاد امریکا را دگرگون می سازد در حالیکه اقتصاددانان این تصور را جاهلانه می دانند و معتقدند که جهل ترامپ نسبت به پیچیدگی عرصه اقتصادی کسری بودجه سال 2020 را به رکورد سه هزار و سیصد میلیارد رساند و امریکا را با بیست و پنج تریلیارد دلار به بزرگترین بدهکار جهان تبدیل کرد وجالب این که علیرغم فاجعه اقتصادی که ترامپ به وجود آورد در نظر سنجی های مردمی در باره عملکرد اقتصادی، مردم از ترامپ بیش از بایدن رضایت داشتند! ترامپ در تبلیغات انتخاباتی اعلام می کرد که اگر بایدن بیاید اقتصاد را برای مقابله با کرونا تعطیل می کند و به علت گرایش به استفاده از انرژیهای پاک، صنعت نفت را نابود خواهد کرد و میلیونها شغل را از بین خواهد برد و بخش وسیعی از مردم این اظهارات پوپولیستی را باورمی کردند .
7 . در دوره ترامپ ضعف های کلی امریکا در نظام بین المللی بیش از پیش آشکار گردید و ترامپ در مقابل کره شمالی علیرغم آزمایش های جدید در زمینه بمب هسته ای و هیدروژنی قادر به واکنش نبود همچنین اقدام تهران در سرنگونی پهپاد گلوبال هاوگ، پیشرفته ترین هواپیمای جاسوسی امریکا در خلیج فارس، در حریم هوایی ایران یا زدن پایگاه امریکایی عین الاسد با دهها موشک قادر به واکنش نبود و در برابر قدرت طلبی روسیه در مدیترانه و آزمایش موشک های هایپر سونیک و نیز پیشرفت همه جانبه چین در ابعاد اقتصادی و نظامی به ویژه در زمینه فن آوریهای نسل پنجم توان واکنش مؤثر نداشت و این واقعیت به جهانیان نشان داد که نظام بین المللی، تک قطبی نیست و امریکا قادر به دیکته کردن فرامین خود به دیگران نیست و در نظام جهانی جدید قدرتهای منطقه ای و جهانی دیگری حضور دارند و امریکا نمی تواند این واقعیت را دیگر انکار کند. بایدن معتقد است که رفتار ترامپ در ایجاد تعارضات اجتماعی در داخل امریکا، ضعف خارجی این کشور را آشکار ساخت و او قول داد تا با ترمیم انسجام داخلی تلاش خواهد کرد که امریکا را به جایگاه بهتری در نظام بین المللی برساند .
8 . بسیاری از جامعه شناسان امریکایی اعتقاد دارند که ساختار اجتماعی در این کشور از لحاظ آماری و نژادی تغییر کرده و انتخابات اخیر نشان داد که دیگر سفید پوستان اروپایی تبار مانند گذشته تعیین کننده این کشورنیستند و تحولات اجتماعی زیادی در این جامعه اتفاق افتاده که از این پس در تحلیل تحولات سیاسی این کشور نمی توان آنها را نادیده گرفت. اقلیت لاتینی که نزدیک به یک سوم شهروندان امریکا را تشکیل می دهند امروز بعد از سفیدپوستان تاثیر بالایی دارند و رفتار ترامپ در زندانی کردن مهاجران غیر قانونی لاتینی و جداسازی فرزندان آنها،این جامعه را عصبانی کرد و آنها را به سمت بایدن متمایل ساخت. این اقلیت در حال حاضر انسجام لازم را ندارد ولی اگر انسجام پیدا کند تاثیرش به شدت افزایش خواهد یافت. همچنین تحقیر اقلیت سیاه پوست از سوی ترامپ در نادیده گرفتن جنایات و تبعیض در حق آنها، آانان را به سمت بایدن متمایل کرد. دیدار بایدن با برخی از اقلیت مسلمان امریکا و دیگر اقلیت ها و تلاش برای جلب آنها با وعده های انتخاباتی، نقشه راه پیروزی بایدن را نمایان ساخت که در انتخابات بعدی نیز نهادینه خواهد شد. امروزه اقلیتهای افریقایی و لاتین و آسیایی بیش از نیمی از جامعه رای امریکا را تشکیل می دهند و دیگر پیروزی بدون در نظر گرفتن آنها امکان پذیر نیست .
9 . کسانی که به تئوری دولت عمیق اعتقاد دارند با اعلام نتایج انتخابات امریکا و پیروزی بایدن یا باید اراده مجموع مردم را بالاتر از این گروه بدانند و یا رای به بایدن را نتیجه تصمیمگیری آنها بدانند. اگر قبول کنیم در اینکه مردم نتیجه انتخابات امریکا را بر خلاف نظر دولت عمیق رقم زده اند باید قبول کنیم که تحولات اجتماعی در امریکا خارج از تحلیل های کلاسیک دولت عمیق بود و از این پس این گروه ناگزیر است این تحولات را درهرگونه تصمیمگیری در آینده در نظر بگیرند. و آنهایی که معتقدند که انتخاب بایدن گزینه دولت عمیق بود که توسط رسانه های تحت سلطه آنها جا افتاد و انتخاب گردید، عملا این پیام را ارسال می کنند که دولت عمیقی که قبلا ترامپ را به قدرت رساند اکنون به این جمع بندی رسیده است که رفتار ترامپ در چهار سال گذشته تهدیدی برای آینده آنها و امریکا بوده و به همین علت با حمایت از بایدن در صدد حذف او از صحنه سیاسی برآمدند.